Anslagstavlan

Information från styrelsen

På senaste styrelsemöte beslutades att städdag 1 augusti ställs in.

Dock hoppas vi att vi på frivillig väg hjälps åt att ta hand om följande ytor:

 • utmed staketet längs med hela Ytterstigen
 • rensa ogräs i Thjuahäck längs med komposten, den som planterades i höstas
 • runt dansbanan
 • runt verkstaden
 • båda sidor på Spaljestigen
 • längs med parkeringen på båda sidor

Dessa ytor behöver tillsyn med nån veckas mellanrum.

Många har redan tagit ansvar för en liten bit och gör det kontinuerligt, stort tack till er men fler bör hjälpa till med detta. Alla, nästan i alla fall, kan ta en liten bit när det passar envar.

En stor eloge till Lasse som håller så fint runt entré, cykelställ och miljögård.

Glöm inte att hålla rent från ogräs utmed egen koloni, halva gången!

Stor vattenåtgång!!

Vi har förbrukat lika mycket vatten de tre första månaderna i år som vi gjort under en hel säsong.

Nåntans måste det läcka. Se över era krankopplingar och slangar, både vid vattenposten och inne på er tomt. Kanske ligger det slangar i marken som läcker. Slangar som ska ligga nergrävda ska vara av samma typ som den som sitter på vattenposten, svart med en blå rand. De är dessutom godkända för dricksvatten vilket inte en trädgårdsslang är.

Ny rapport om vattenförbrukning kommer första veckan i augusti.

Styrelsen önskar en fortsatt skön sommar!

Aktiviteter

Tack för gensvaret vi fått med utskicket av förslag på aktiviteter!

Tyvärr så har vi Corona att ta hänsyn till så det blir det svårt att genomföra i år.

Vi tänker dock försöka oss på att ha en tipsrunda för både vuxna och barn och avsluta med en mini-golfrunda och därefter bjuda på grillad korv med bröd på de som deltar och glass till barnen.

Viktigt att alla hjälps åt att hålla avstånd och visa hänsyn. Vi startar mellan 14.00 och 15.00 så vi har möjlighet att hålla avstånd till varandra. Ta gärna med något att sitta på i gräset vid minigolfbanan.

Här är det också viktigt att tänka på att hålla avstånd.

Vidare kommer vi att jobba på de övriga aktiviteterna som vi finner det finns störst intresse för bland kolonisterna och ha ett program färdigt inför starten 2021.

Det är omöjligt att genomföra aktiviteter på tre personer. Vårt önskemål är att ha ha ”tillgång till en pool” som kan hjälpa till före, under och efter aktiviteterna med praktiska göromål.

Känner du att du vill hjälpa till så tveka inte att omgående ringa sammankallande Marianne Björneborn 070 208 05 37. Tillsammans blir vi ett starkt ”aktivitetsteam” inför 2021.

Vi har också noterat att nästa år fyller föreningen 70 år och det hoppas vi kunna fira med pompa och ståt tillsammans.

Tack än en gång för Ert engagemang!

//Aktivitetskommittén Marianne, Carola & Åsa.

2020-07-12 Tipsrunda - Minigolf

Vi startar tipsrundan mellan kl 14.00 -15.00 vid minigolfbanan och avslutar där vi startar med en mini-golfrunda.

Viktigt att tänka på att hålla avstånd.

De tre bästa resultaten från tipsrundan/minigolfrundan tillsammans får fina priser, även till barnen.

Härefter intar vi i gröngräset, ”grillmästarnas” goda korv med bröd som alla deltagare bjuds på. Medtag gärna en kaffekorg.

För att finansiera en del av denna aktivitet kommer vi att sälja lotter. 10 kr styck, endast kontant betalning. Övriga sponsorer är:

 • Kullahallen
 • ICA Maxi
 • Engelholms Glass
 • Vejby Trä & Bygg AB
 • Harmonisk Beröring/Anette Olofsson
 • bmbetong
 • Harmonisk beröring
 • Hasse Wulff
 • Fresh Steps Coaching

Vi tackar för deras engagemang!

Väl mött till en trevlig samvaro!

//Aktivitetskommittén Marianne, Carola & Åsa.

2020-06-15 Hygienutrymme

På dagens styrelsemöte beslutades att öppna även duscharna vid entrén.

Då vi har många kolonister som är i riskgruppen är det viktigt att alla beaktar extra god hygien. Tillträde till hygienutrymme sker på eget ansvar.

Öppning sker under veckan.

Städning utförs 1 gång per dag. På grund av stölder av handsprit på toaletterna får var och en själv tillhandahålla det.

Styrelsen

2020-05-25 Hygienutrymme

 • Efter dagens kontakt med Folkhälsomyndigheten har styrelsen beslutat att öppna diskrum, resterande toaletter samt de två duscharna vid dansbanan då de är separerade från toaletter. Städning utförs 1 gång per dag. På grund av stölder av handsprit på toaletterna får var och en själv tillhandahålla det.Då vi har många kolonister som är i riskgruppen är det viktigt att alla beaktar extra god hygien. Låsbyte sker under veckan. Tillträde till hygienutrymme sker på eget ansvar.
 • Midsommarfirandet får vi tyvärr ställa in detta år.
 • Städdag 14 juni ställs in. Dock är det bra om vi tillsammans var och en för sig, på frivillig väg hjälps åt att hålla de gemensamma grusytorna rena från ogräs.

Styrelsen

2020-05-24 Minigolfbanan

Hej kolonister!

Nu är minigolfbanan klar att användas! Även boulebanan har fått en uppfräschning.

I ”Klubbrummet” intill banorna, finns klubbor och bollar samt bouleklot att låna gratis.

Här finns också protokoll & pennor.

Grindnyckeln passar till ”klubbrum”.

//Festkommittén

2020-04-27 Information från styrelsen

 • Dagens kontakt med Folkhälsomyndigheten angående frågan om hygienutrymme som delas med många personer där största delen är i riskzonen ska öppnas eller ej blev svaret att detta inte var att rekommendera.
 • Då det är svårt att vara på kolonin och inte ha tillgång till toalett har styrelsen tidigare beslutat att öppna 4 toaletter och koncentrera städningen till dessa. Duscha går ju att göra hemma.
 • Styrelsen har beslutat att föreningen ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att skydda våra medlemmar så långt det är möjligt. Kontakt med Folkhälsomyndigheten sker kontinuerligt.
 • Ni som har hund eller katt se till att de hålls kopplade på allmänna ytor inom området enligt Nyttjanderättsavtalet. Tänk på att det finns risk att de kan bli inlåsta när de smiter in till andra kolonister i en stuga eller ett förråd.
 • Vänligen respektera möjligheten vi har att kunna köra bil in till kolonin för att lasta i och ur saker.
 • När du utfört en tillåten transport kör ut omgående och parkera på p. platsen. Det är inte tillåtet att parkera på ”hörnorna” i slutet av stigarna. Ej heller att stå utanför kolonin medan ”du bara ska”…..
 • Respektera också hastigheten, tänk på att det finns många barn & cyklister i området.
 • Transport till komposten sker med skottkärra eller liknande, ej med bil eller bil och släp. Då får du köra direkt till Återvinningsgården. Tänk också på vad du kastar där, inga stora träd med rotklumpar med jord på, de ska vara rena från jord för att kunna flisas och delade om de är stora. I annat fall kör du dem till återvinningsgården.
 • På nästa styrelsemöte 25 maj kommer styrelsen att ta ställning till om det går att genomföra kommande städdag 14/6 samt Midsommarfirande.

Med denna information önskar styrelsen alla en lugn och skön 1:a maj på kolonin!

2020-04-09 Brandrisk

Det råder eldningsförbud i Ängelholm.

Du får fortfarande grilla i egen grill, men öppen eld, även i eldkorg, är förbjudet.

På denna länk kan ni se aktuell brandrisknivå och vad den innebär.

http://www.rsnv.se/brandriskprognos/

2020-03-31 Dansbanan

På grund av Corona är uthyrning av dansbanan inställd tills vidare.

Gemensamma städdagar 2020

 • 14 juni
 • 1 augusti
 • 27 september + medlemsmöte

2020-03-31 Ogräsbekämpning

Tacksamt om vi tillsammans kan försöka hålla rent från ogräs runt dansbanan, Spaljestigen och Ytterstigen på frivillig väg.

Pumpa däck

Nu går det att pumpa cykeln på gaveln vid verkstaden.

Skruva på medhängande nippel så kan du även pumpa andra däck.

Uthyrning av dansbanan

Från den 1 april går det att boka dansbanan

Ansvarig för uthyrningen är Lena Ström

Telefontider: Måndagar & Tisdagar mellan klockan 17.00 - 18.00

0723 94 85 16 OBS! Telefonen är endast påslagen dessa tider!

Messenger-grupp för kolonister

Då vi tyvärr drabbas av inbrott på vårt koloniområde, fick jag idén att starta en grupp på Messenger, ”Grannsamverkan Fritiden” för alla kolonister där man lätt kan nå ut med viktig och akut information.

Alla tyckte det var en god idé men så började många att trycka på tummen upp och skriva bra och då blev det inte alls så bra. Alldeles för mycket att bläddra igenom och en massa pling i telefonen till alla om oviktig information. Intresset att vara med var inte lika kul längre med alla dessa pling. Meningen är att det ska plinga när det verkligen är viktig att medlemmarna uppmärksammas. Då tror jag att sidan fyller en bra funktion.

Alltså: CHATTEN ÄR ENDAST ÄR TILL FÖR AKUTA och BRÅDSKANDE utrop.

Så här gör du när du vill svara på ett inlägg:

Tycker man att någon sagt nått som är bra, eller vill meddela en specifik person ngt så kan man klicka på personens profilbild (cirkeln till vänster i chatten). Därefter kommer det upp alternativ "skicka meddelande". Om du ändå vill göra tumme upp på det ngn skrivit: Håll fingret inne på texten personen skrivit, då kommer det upp olika symboler bl.a. "tumme upp/ned" (allt för att slippa onödigt pling).

Förhoppningsvis kan vi slå på aviseringarna nu och slipa pling hela tiden. Och glöm ej gå ut på Facebook "koloni fritiden Ängelholm" och bli medlem för att kommunicera och informera om mindre akuta saker.

Facebooksidan är inget som styrelsen startat men de som ansöker om att få bli medlem på sidan blir inlagda av andra medlemmar. Kan ibland ta någon dag beroende på när någon medlem går in och kollar på sidan och lägger till nya ansökningar.

Det är bra med synpunkter men det bästa forumet är att gå på medlemsmöten och ta upp dem där. Det går bra att lägga förslag i god tid (minst en månad) före ett medlemsmöte så tar vi med det på dagordningen. Den som väcker en fråga ska vara med på mötet och förklara sina tankar om förslaget.

Jag hoppas att dessa inbrott har något gott med sig och kan öka intresset för att få fler aktiva i föreningen och inte tänka att ”det får de andra fixa”. ”De andra” det är vi alla tillsammans!!

Säkert finns många nytillkomna kolonister som har nya idéer att tillföra föreningen.

Tack Therese Lynne för din hjälp med tipsen på Messenger!

Mvh, Gunnel Arvidsson

Viktig Information!

Det har kommit till kommunens och styrelsens kännedom att det finns

kolonister som dragit slangar/rör och kopplat på dagvattenbrunnarna.

Du som har vattenutsläpp från din koloni som är kopplat till kommunens dagvattenledning ska snarast koppla bort dessa, nergrävda som ovan-påliggande, vare sig det är regnvatten eller ”köksvatten”.

Du får dränera inom tomten. Dessa brunnar är i första hand avsedda att ta hand om vattnet i gångarna. Det är absolut förbjudet att göra intrång i kommunens ledningsnät.

Besiktning av dagvattenbrunnar görs av kommunen. Kommunen ser mycket allvarligt på att kolonister gör intrång i ledningsnätet.

//Styrelsen

Fordonstrafik inom området, max 10 km

För allas trivsel ber vi er köra enligt pilarna på kartan om ni kör på området.

//Styrelsen

Parkeringen

Det inte är tillåtet att använda parkeringsplatsen för uppställning av släp, husbil eller husvagn.

//Styrelsen

Har du flyttat?

Då är det viktigt att du lämnar in adressändring till föreningen.

Skicka till sekreterare@koloni-fritiden.se eller

Koloniträdgårdsföreningen

Fritiden

Planteringsv. 42

262 50 Ängelholm

//Styrelsen